Minipensioen en klein pensioen

Binnenkort wordt het minipensioen afgeschaft. Dat dit verdwijnt, is meegenomen in de Wet waardeoverdracht klein pensioen.

Onder minipensioenen worden alle potjes van maximaal 2 euro bruto pensioen per jaar gerekend. In Nederland zijn dat er meer dan 200.000 mini-pensioenen. Vaak heb je zo’n klein potje opgebouwd bij een baan dat je maar heel even deed of bij een bijbaantje.

Tot 2019 kan je minipensioen nog worden veiliggesteld. Dit kan door het over te dragen naar je huidige verzekeraar of het af te kopen. Daarna verdwijnt hij, omdat de administratieve kosten voor pensioenbeheerders hoger zijn dan de potjes überhaupt waard zijn. Door in te loggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun jij zien of jij een minipensioen hebt opgebouwd. Zie ook onderstaand filmpje voor een toelichting.

In die wet staan ook nieuwe regels voor kleine pensioenen van € 2,00 en € 474,11 bruto pensioen per jaar. Dan gaat het dus al over wat serieuzere bedragen. De wet bepaalt dat pensioenbeheerders zulke pensioenen kunnen samenvoegen met je huidige pensioen. Afkopen is soms ook een mogelijkheid.

De keuze voor overdracht of afkopen van je minipensioen of klein pensioen is persoonlijk en vergt wellicht wat tijd om je hierin te verdiepen. Het is in ieder geval zonde om niets te doen, want al die kleine potjes bij elkaar kan op latere leeftijd toch het verschil maken tussen die ene extra vakantie per jaar of niet.